Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe ciasto z nutką mięty (na oranżadzie)

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 2/3 szklanki
oranżada 2/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sok z połówki cytryny
mąka 3 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
mięta garść
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe ciasto z nutką mięty (na oranżadzie)

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.

Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy aż powstanie jasna gładka masa. Pomału wlewamy olej, cały czas mieszając, a następnie sok z cytryny, skórkę i oranżadę. Teraz wsypujemy rozdrobnioną miętę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i chwilkę miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do tzw. "suchego patyczka".

Po ostudzeniu można posypać pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 14.02.2013 17:14
pyszne ciacho
jolanta19 23.07.2012 19:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak