Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka na maślance

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 2 szt.
masło 250 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 200 g
jajko 4 szt.
mąka 400 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
maślanka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka na maślance

Cytryny dokładnie umyć i osuszyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wymieszać ze startą skórką. Miksując, do składników wbijać po jednym jajku, po czym stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i sok z cytryn.
Formę (ja piekę w korytku) wysmarować masłem. Wlać do niej ciasto. Piec 50 min. w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 02.03.2017 20:11
ale smaczna
Laila2786 13.02.2017 12:47
wysmienita baba
Milena 05.08.2016 13:36
Pyszności :)
kasia37 14.01.2016 22:09
najlepsze takie babki:)
mariuszek8 05.08.2015 10:19
Uwielbiam takie ciasto!
Malgorzata549 06.10.2014 14:56
pyszny pomysł :)
ana00 04.07.2014 17:21
Mmm smakowita
Ada-Gaba 09.05.2014 18:43
wyszła rewelacyjnie
Kejti 31.03.2014 12:41
Fajna babka :-)
Ela15 12.03.2014 11:35
bardzo dobra:)
Bernadeta1 12.03.2014 00:16
na pewno jest smaczna, bardzo lubię babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak