Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cykoria już popularna także w Polsce, dlatego zróbcie ją na lunch lub kolację.

Składniki:

Składniki:

cykorie 4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
masło 82% 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 300 mililitrów
ser ementaler 8 plastrów
szynka 8 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria zapiekana pod beszamelem

Oczyściłem główki cykorii, wykroiłem gorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem.

W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut.

Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera.
Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 29.05.2019 07:04
Fane to ale u mnie ciężko o cykorię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak