Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki
Składniki na ciasto:
6 białek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maku
1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru (1 szklanka). Dodajemy mak oraz wiórki i delikatnie mieszamy z masą.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na ok. 30-40 min.
Wykonanie masy:
Składniki na masę:
1/2 litra mleka
6 żółtek
1 masło
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Odlać z przygotowanego mleka 1 szklankę- dodać do niego: żółtka, przesianą przez sitko mąkę, budyń i wymieszać.
Resztę mleka wlać do garnuszka dodać: cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mleko z żółtkami, mieszając aż masa zgęstnieje i powstanie budyń (troszkę to potrwa- musi być bardzo gęste).
Przestudzić.
Gotowy krem ucieramy z masłem na gładką masę.
Rozprowadzamy na wystudzonym cieście.
Wykonanie góry:
Składniki dodatkowe:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
4 łyżeczki kawy cappuccino
rodzynki
Kawę zaparzamy w 1 szklance wody, studzimy.
Biszkopty maczamy w kawie i kładziemy na masę.
Wykonanie polewy:
Składniki na polewę:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
2 łyżki wody
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Polewamy przygotowaną lekko przestudzoną polewą ciasto i nakładamy na każdy biszkopt rodzynkę.