Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła z chrzanem

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 500 g
chrzan 1 szt.
sól do smaku
cukier do smaku
ocet winny do smaku
woda kilka łyżek (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy wraz ze skórką w temperaturze ok. 200°C przez 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Po upieczeniu studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę, ale nie jest to konieczne. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed nadmiernym łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i nie będzie taki suchy.
Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek octu (soku z cytryny) i ścieramy chrzan na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków.
Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody (tak by był wilgotny) i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny).

Do startych buraków dodajemy utarty chrzan wedle upodobania, ale lepiej dodać nieco więcej, bo po odstaniu i przemacerowaniu smaków nieco traci na mocy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem (sokiem z cytryny). Przekładamy do słoików i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 02.01.2014 14:28
Obowiązkowy dodatek do mięs. Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak