Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cupcakes z rabarbarem i kremem bezowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175 gram
cukier puder 200 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
maślanka 125 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 80 gram
białko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Cupcakes z rabarbarem i kremem bezowym

Cupcakes z rabarbarem i kremem bezowym- dla mnie smak nadchodzącego lata. Delikatny biszkopt maślankowy wypełniony dżemem, pokryty bezowym kremem praktycznie rozpływa się w ustach. Do wypełnienia babeczek użyłam dżemu rabarbarowo-pomarańczowego z przepisu, który można znaleźć na moim blogu, ale możecie użyć każdego innego, byle nie był za słodki. Największym zaskoczeniem dla mnie jest w tym przepisie krem – teraz już wiem, jak się robi ptysie :) Musicie koniecznie spróbować!
Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk.


Do misy miksera wkładamy pokrojone w kostkę masło i przesiany cukier puder. Ucieramy na średnich obrotach, aż uzyskamy gładki, jasny krem. Następnie dodajemy stopniowo wcześniej lekko ubite jajka z żółtkiem. Mieszamy na najniższych obrotach. Masa może się wydawać zważona, ale jeśli będziemy wystarczająco długo ucierać, powinna zrobić się gładka. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu.

Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy powoli do miski na przemian z maślanką, ciągle ucierając, aż do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w foremce, a następnie przekładamy babeczki na kratkę, żeby całkowicie wystygły.

Wycinamy środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie (w zależności jak dużo chcecie mieć nadzienia, tyle wycinacie – ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale nada się np. kieliszek albo duża tylko ozdobna). Nakładamy dżem do środka babeczek i przygotowujemy krem.

Nastawiamy piekarnik na 180ºC i włączamy funkcję opiekania z góry (jeśli macie specjalny opalacz kuchenny użyjecie jego – nie musicie nagrzewać piekarnika). Przygotowujemy garnek z lekko gotującą się wodą do kąpieli wodnej, tak jak przy rozpuszczaniu czekolady. Do miski wkładamy przesiany cukier puder i białka, umieszczamy ją na garnku (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Nakładamy krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe bezy. Wstawiamy babeczki na bardzo krótko do nagrzanego piekarnika, żeby zbrązowiały.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 05.06.2013 18:09
Czy babeczki to za bardzo zaściankowo? Jesteśmy na polskim portalu i potrawy, które mają polskie nazwy powinny być nimi nazywane.
iziona 05.06.2013 14:24
Ciekawie się zapowiada
bogusia19 05.06.2013 13:26
same pyszności
dodi 05.06.2013 12:31
dobre z rabarbarem
iwi 05.06.2013 12:09
Rewelka,same pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak