Przepis i sposób przygotowania na: Cupcakes z rabarbarem i kremem bezowym
Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk.
Do misy miksera wkładamy pokrojone w kostkę masło i przesiany cukier puder. Ucieramy na średnich obrotach, aż uzyskamy gładki, jasny krem. Następnie dodajemy stopniowo wcześniej lekko ubite jajka z żółtkiem. Mieszamy na najniższych obrotach. Masa może się wydawać zważona, ale jeśli będziemy wystarczająco długo ucierać, powinna zrobić się gładka. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu.
Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy powoli do miski na przemian z maślanką, ciągle ucierając, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na 5 minut w foremce, a następnie przekładamy babeczki na kratkę, żeby całkowicie wystygły.
Wycinamy środki babeczek, żeby zrobić miejsce na nadzienie (w zależności jak dużo chcecie mieć nadzienia, tyle wycinacie – ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale nada się np. kieliszek albo duża tylko ozdobna). Nakładamy dżem do środka babeczek i przygotowujemy krem.
Nastawiamy piekarnik na 180ºC i włączamy funkcję opiekania z góry (jeśli macie specjalny opalacz kuchenny użyjecie jego – nie musicie nagrzewać piekarnika). Przygotowujemy garnek z lekko gotującą się wodą do kąpieli wodnej, tak jak przy rozpuszczaniu czekolady. Do miski wkładamy przesiany cukier puder i białka, umieszczamy ją na garnku (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Nakładamy krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe bezy. Wstawiamy babeczki na bardzo krótko do nagrzanego piekarnika, żeby zbrązowiały.
Smacznego!