Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukrówki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
drozdzy piekarskich 4 dag
cukru 0,5 szklanki
jajek 2 sztuki
mleko 1 szklanka
soli 1 szczypta
laska wanili 1 sztuka
cukier do obtoczenia
olej 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Cukrówki

Połowę mleka odlać i delikatnie podgrzac. Przelać do miseczki i rozkruszyć drozdze. Pozostawić do wyrośnięcia rozczyn. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Dodać pozostałe mleko oraz ziarenka wanili. Do drugiej miski wsypać mąkę, szczypte soli. Nastepnie dodać rzczyn oraz masę jajeczną. Wszystko wymieszać i zagnieść. Pozostawić do ponownego wyrosnięcia. Po tym czasie odrywać z ciasta kęsy i rolować kulki. Obtoczyć w cukrze i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Ponownie zostawić do wyrosnięcia i piec ok.15-20 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.12.2013 08:08
Wygladaja jak malowane, ale bym taką zjadła teraz
Małgorzata9 11.12.2013 20:46
bardzo smaczne bułeczki
sanielcia 11.12.2013 16:09
świetne bułeczki
noninka77 11.12.2013 15:48
wspaniałe:)
Janina 11.12.2013 14:18
Ciekawe i smaczne takie bułeczki;)
Barbara13 11.12.2013 14:00
Jakie piękne i smaczne bułeczki
Edith85 11.12.2013 13:58
Ale ładne bułeczki:D
dodi 11.12.2013 13:11
piękne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak