Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z marchewką i groszkiem
Kroki postępowania
Odcedzić. Dodać masło , groszek i koperek. Wymieszać i podgrzać by masło się rozpuściło. Zasypać mąką i zagotować .Doprawić do smaku .
W garnku do gotowania na parze ułożyć cukinie i ziemniaki. Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku).
Ogórki powycinać w ozdobne spiralki ( ja mam do tego specjalna maszynkę ale można to zrobić nożykiem).Ułożyć w misce . Skropić olejem, sokiem z cytryny , lekko posolić.
Na talerzu ułożyć ,, rozetę " z ogórka ( lub sałaty).
Na ogórku ułożyć warstwę puree, a na tym postawić cukinię ( można ją naciąć by było widać farsz )
* Można potraktować tą potrawę jako samodzielne danie wegetariańskie ( zamiast masła i śmietanki użyć wtedy produktów sojowych), lub jako danie jarskie lub jako dodatek do II Dania - jak nam jest wygodnie.