Przepis i sposób przygotowania na: Cukierkowy tort miętowo- wiśniowy
2 MASA WIŚNIOWA: Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo serek mascarpone i jogurty wiśniowe.
3 Pierwszy blat biszkoptu skropić zaparzoną, ostudzoną herbatą. A następnie wyłożyć gotowy krem wiśniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby krem stężał na torcie.
4 MASA MIĘTOWA: Landrynki przełożyć do rondelka, zalać wodą, postawić na palnik, gotować, i mieszać aż do rozpuszczenia się cukierków. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Dokładnie razem wymieszać.
5 Kolejny blat namoczyć herbatą. Położyć na masę wiśniową. A na górę wyłożyć masę miętową.
6 KREM MAŚLANY Masło utrzeć mikserem na puch. Jajko dokładnie wyparzyć w gorącej wodzie. Następnie białko oddzielić od żółtka w osobne miseczki. Ubić białko do białości , dodajemy połowę cukru pudru i miksować około 3 minut. Następnie dodać cukier puder do żółtka i utrzeć do białości. Tak przygotowane składniki dodać do ubitego masła. Na koniec dodać sok z cytryny. Ubijać jeszcze kilka minut aż do połączenia składników.
7 Kremem maślanym obłożyć cały tort. Boki obsypać dookoła wiórkami kokosowymi. Górę tortu udekorować kolorowymi cukiereczkami.