Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble porzeczkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 gram
cukier 70 gram
masło 80 gram
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
czerwona porzeczka 300 gram
jabłka 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder do podania
tłuszcz do formy

Porada

Taki deser lubi chyba każdy- maślany, pachnący owocami, a do tego powstający szybko i prosto!

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble porzeczkowe

Kroki postępowania

1
Naczynka do zapiekania smarujemy tłuszczem.
Krok 1 - Crumble porzeczkowe foto
2
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wykładamy je na dno przygotowanych kokilek.
Krok 2 - Crumble porzeczkowe foto
3
Owoce porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Krok 3 - Crumble porzeczkowe foto
4
Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na jabłka.
Krok 4 - Crumble porzeczkowe foto
5
Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło oraz cynamon. W dłoniach rozkruszmy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Piekarnik rozgrzewamy. Do rozgrzanego wkładamy przygotowane deserki. Pieczemy je około 35 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok, a kruszonka się delikatnie zarumieniła.
Deser wyciągamy! Podajemy na ciepło lub zimno!
Krok 5 - Crumble porzeczkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:18
Na pewno pyszne.
Monika-twin 30.12.2015 21:11
cudnie i pyszne.
Agnieszka-87-25 30.12.2015 13:44
same pysznosci
gosia56 30.12.2015 13:31
na pewno pyszne;)
msmariusz 30.12.2015 08:12
ładnie wyglądają, aż slinka cieknie
norweska20 29.12.2015 23:30
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak