Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crepe z mascarpone i musem malinowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
jajko 4 sztuka
mleko 1/2 litr
sól 1 szczypta
cukier brązowy 2 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
masło 50 gram

Nadzienie

serek mascarpone 250 gram
maliny świeże 100 gram
cukier brązowy 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Crepe z mascarpone i musem malinowym

Jajka roztrzepujemy widelcem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon i cukier, a następnie wlewamy rozbite żółtka z białkami. Mieszamy składniki łyżką drewnianą i stopniowo dodajemy mleko. Na koniec roztapiamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dosyć płynne.

Maliny rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy cukru i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników i do uzyskania jednolitej masy.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, w końcu ciasto już go ma :) Wlewamy łychą ciasto i sprawnym ruchem ręki rozprowadzamy je po całej patelni. Przyda się tutaj na pewno taka bez przywierającej powłoki, więc warto się w nią wyposażyć :) Smażymy każdą stronę około minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z nadzieniem i posypujemy np. z wierzchu cukrem pudrem albo startą gorzką czekoladą według uznania. Bon Appétit!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 06.01.2017 15:53
Idealne połączenie, serek i maliny :)
Renataj 10.02.2016 11:03
Pyszne naleśniczki:)
Programistapogodzinach 10.02.2016 10:39
Francuskie crepe najlepsze :)
ben-ka 10.02.2016 10:34
O ! francuskim mi zaleciało:) a swoją drogą smaczne są te naleśniczki.......
Barbara13 10.02.2016 09:53
już czuję ich smak....
Maridka19 10.02.2016 07:51
Ale pyszne słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak