Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée bezglutenowy
W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i przestudzić. Żółtka ubijać mikserem przez około 30 sekund (nie na puszystą masę). Pwoli dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący. Piekarnik nagrzać do 90 - 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia Wlać do połowy foremek ciepłej wody. Wstawić desery do piekarnika i piec przez 45- 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą cienką warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się skorupka.
SMACZNEGO