Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 10 sztuk
mleko 3,2% 0,5 litra
śmietana kremówka 0,5 litra
cukier 17 dkg
laska wanilii 1 sztuka
cukier brązowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Kroki postępowania

1
Cukier i żółtka miksujemy lub ubijamy trzepaczką rózgową do białości.

Dodajemy śmietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Creme brulee foto
2
Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych ( kokitki)

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę ( ma sięgać 2/3 wysokości foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest dość rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)
Krok 2 - Creme brulee foto
3
Po upieczeniu odstawiamy krem do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. ale najlepiej na całą noc.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)
Krok 3 - Creme brulee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.04.2016 18:06
Uwielbiam ten deser :)
stokrotka 29.03.2016 20:32
Mój ulubiony deser!!!!
kd045 02.03.2016 13:29
Bardzo smaczny przepis :)
MałaMi89 02.03.2016 10:31
Nie wiem czy to nie wstyd ;) ale jeszcze nie próbowałam tego popularnego przecież deseru :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.03.2016 09:28
Wygląda smacznie :)
gusia1000 02.03.2016 00:27
Zawsze dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak