Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 500 ml
żółtko jajek 6 sztuk
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier biały 4 łyżki
cukier brązowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Kroki postępowania

1
Śmietanę wlać do garnuszka, dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać i postawić na gazie. Zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując wlewać powoli całkowicie ostudzoną śmietankę.
Krok 1 - Creme brulee foto
2
Masę przelać do 4 ramekinów lub innych naczynek żaroodpornych. Piec ok. 40 minut w 100 stopniach. Ostudzić i włożyć na noc do lodówki.
Krok 2 - Creme brulee foto
3
Do każdej kokilki wsypać po łyżce cukru brązowego.
Zapiec pod grillem przez chwilę aby cukier się skarmelizował.

Podawać od razu po przygotowaniu. Deser można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem tylko posypać cukrem i zapiec.
Krok 3 - Creme brulee foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 11.01.2014 09:39
pyszności :)
Wacław 06.12.2013 14:07
pyszny deser !
IwonaDD 26.11.2013 14:30
uwielbiam,pychota!!!
Wojt@s
Wojt@s 03.09.2013 10:50
muszę sam spróbować
caralajna 15.08.2013 08:42
pyszny klasyk :)
mic 03.06.2013 08:56
coś na deserek
RenataZ-et 25.05.2013 22:50
rewelacyjne!!
Łucja 04.04.2013 13:22
pyszności :)
miroslawa 04.04.2013 04:54
deser rewelacja, muszę sama zrobić, moje smaki
Monika58 03.04.2013 22:04
musi być smaczny - takiego nie jadłam jeszcze
mysza75 03.04.2013 11:39
Nie jadłam jeszcze ale wygląda zachęcająco i smacznie
gosia561 03.04.2013 11:34
ale delikatesy
Katarzyna34 03.04.2013 10:35
wygląda smakowicie
leonowie 03.04.2013 10:29
uwielbiam ale sama nigdy nie robiłam:)
adelajda 03.04.2013 10:24
to jest deser który wprost uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak