Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zupa pomidorowa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli został Wam rosół lub bulion na zupę pho, zróbcie pyszną zupę pomidorową. Będzie bardzo aromatyczna, jeśli zrobicie ją na świeżych pomidorach i doprawicie bazylią i suszonymi pomidorami. Ta wersja jest z ryżem, ale sprawdzi się także makaron. Pomidorowa na zupie pho będzie miała głęboki i niepowtarzalny smak. Spróbujcie!

 

Składniki:

Na zupę:

olej do smażenia
pomidor 6 sztuk
czosnek 6 ząbków
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
bulion na zupę pho 1,5 litra
ryż 100 gramów
bazylia 1 łyżeczka
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18% 1 łyżka

Do dekoracji:

natka pietruszki do dekoracji
bazylia świeża do dekoracji
śmietana 18% do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zupa pomidorowa wg Piotra Ogińskiego

Pokrojony czosnek podsmaż lekko na patelni, dodaj pokrojone pomidory, posól całość i smaż ok. 10 minut. W tym czasie odcedź bulion (zupę pho) do garnka, posól i ugotuj w nim ryż. Po 10 minutach dodaj do pomidorów bazylię oraz przyprawę do bruschetty. Gotuj jeszcze 10 minut.

Gotowy koncentrat zmiel w blenderze lub robocie kuchennym, a cebulkę podsmaż na złoty kolor.

Kiedy ryż jest ugotowany wlej do niego koncentrat, dodaj cebulkę, zamieszaj i zahartuj śmietanę gorącą zupą, po czym wlej ją z powrotem.

Zupę pomidorową dopraw ostrą papryką i podawaj ze świeżą bazylią, natką pietruszki oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.02.2019 08:57
Bardzo apetyczna i smakowita zupka,no i bardzo lubiana w dodatku z ryżem - pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak