Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Łosoś teriyaki wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy sos sojowy, mirin oraz ocet ryżowy, dodajemy miód, całość doprawiamy chili, imbirem oraz czosnkiem i lekko podgrzewamy, tak by miód się roztopił.
Gotową marynatę przelewamy do miseczki, studzimy i marynujemy w niej łososia przez ok 20 minut.
W międzyczasie w miseczce łączymy pomarańczę z imbirem, cukinią, chili oraz kolendrą, dodajemy olej, całość doprawiamy solą oraz czarnym sezamem i dokładnie mieszamy.
Łososia smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry, przez ok 2-3 minuty z każdej strony.
Po tym czasie łososia zalewamy resztą marynaty, całość redukujemy ok 2 minuty.
Gotowego łososia podajemy wraz z ryżem, japońskim majonezem, sałatką oraz sosem teriyaki.
Smacznego!
Masz apetyt na inne dania kuchni azjatyckiej? Mam dla Ciebie przepis na delikatnego kurczaka teriyaki. Palce lizać!