Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Łosoś teriyaki wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu - sięgnijcie po przepis na delikatnego, słodkiego łososia w sosie teriyaki, który jest szybki w wykonaniu i banalnie prosty. Pokochacie to danie! 

Składniki:

Łosoś teriyaki:

łosoś 300 g
sos sojowy 50 ml
miód 2 łyżeczki
ocet ryżowy 20 ml
mirin 20 ml
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Sałatka z pomarańczy:

pomarańcze 2
imbir świeży 2 łyżeczki
chili 1 sztuka
spaghetti z 1/2 cukini
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
świeża kolendra garść
olej 1 łyżeczka
czarny sezam 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Łosoś teriyaki wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy sos sojowy, mirin oraz ocet ryżowy, dodajemy miód, całość doprawiamy chili, imbirem oraz czosnkiem i lekko podgrzewamy, tak by miód się roztopił.

Gotową marynatę przelewamy do miseczki, studzimy i marynujemy w niej łososia przez ok 20 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy pomarańczę z imbirem, cukinią, chili oraz kolendrą, dodajemy olej, całość doprawiamy solą oraz czarnym sezamem i dokładnie mieszamy.

Łososia smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry, przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

Po tym czasie łososia zalewamy resztą marynaty, całość redukujemy ok 2 minuty.

Gotowego łososia podajemy wraz z ryżem, japońskim majonezem, sałatką oraz sosem teriyaki.

Smacznego!

Masz apetyt na inne dania kuchni azjatyckiej? Mam dla Ciebie przepis na delikatnego kurczaka teriyaki. Palce lizać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak