Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z borówkami i czereśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Clafoutis to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno.

Składniki:

OWOCE

czereśnie 150 gramów
borówki 350 gramów

CIASTO

mleko 250 mililitrów
mąka 140 gramów
jajko 3 sztuki
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1.5 łyżeczki
masło 50 gramów
sól 1 szczypta

DODATKI

cukier puder do posypania 1 łyżka

Porada

Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne. Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z borówkami i czereśniami

KROK 1. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.

KROK 2. Formy* smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.

* Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak