Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cisto orzechowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka razowa 150 gram
orzechy siekane 150 gram
masło 250 gram
jajko 4 sztuki
miód 220 mililitrów
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

masa

serek mascarpone 200 gram
orzechy posiekane 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
skórka z cytryny 1 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki

polewa

czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30% 100 gram
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: cisto orzechowe

Kroki postępowania

1
ciasto:
Miękkie masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając.
Krok 1 - cisto orzechowe foto
2
Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej z jajek,masła masy.
Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce.
Ciasto musimy przekroić na 2 blaty.
Krok 2 - cisto orzechowe foto
3
masa orzechowa:
Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Krok 3 - cisto orzechowe foto
4
polewa:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniała.
Krok 4 - cisto orzechowe foto
5
Ciasto przekładamy masą orzechową i polewamy czekoladą. Dekorujemy według uznania.
Krok 5 - cisto orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 04.01.2017 14:34
dziękuję...
KORAL 04.01.2017 12:27
Smaczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak