Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cienkie ciasto na pizze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,75 szklanki
woda letnia 0,5 szklanka
drożdże 2 dkg
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cienkie ciasto na pizze

1. Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia (zamiast drożdży w kostce można dodać drożdże instant - nie będzie tak czuć drożdży)

2. Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste

3. Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować robiąc grubszy brzeg

4. Farsz (nie dodawać zbyt dużo mokrych składników)

5. Piec ok. 15-20 min. w temp. 220-240°C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 04.09.2012 08:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak