Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny biszkopt z dodatkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 4 łyżki (przesianej)
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 0,50 l
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

DODATKOWO

truskawki 40 dag
galaretka truskawkowa 2 opakowania
galaretka cytrynowa 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny biszkopt z dodatkami

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Zwolnić obroty i dodać żółtka.
Krok 1 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
2
Kakao połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i delikatnie łyżką wmieszać do masy jajecznej.
Krok 2 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
3
Piec w 180 st około 30 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Krok 3 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
4
Truskawki zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, połączyć ze zmiksowanymi truskawkami.
Krok 4 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
5
Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder, śnieżkę oraz śmietanki fix. Wyłożyć na upieczony zimny biszkopt.

Krok 5 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
6
Na chwilę dać do lodówki do stężenia. Mocno tężejącą wyłożyć na śmietanę, wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe ugotować w 3 szklankach wody. Tężejące wylać na mus truskawkowy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 6 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.10.2016 14:19
same pyszności
agnieszka214 24.10.2016 10:39
smakowicie wyglada mniam
Krystyna32 24.10.2016 09:19
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak