Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemna szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
masło 250 g
jajko 1 sztuka
cukier 110 g
śmietana 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
kakao do posypania

nadzienie

jabłka antonówki 1 kg
cukier brązowy ( KOKOSOWY )3-4 łyżeczki
kakao 3-3,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2-3 łyżeczki ( opcjonalnie)
mango z puszki 230 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemna szarlotka

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem kokosowym, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec dodać kakao, skórkę cytrynową i cynamon.
Po przestygnięciu, gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać mąkę ziemniaczaną.
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić ciasto ( przystawką z hakiem )
Ciasto podzielić na dwie części, jedną wylepić spód blaszki 24 cm, posypać kakao.
Krok 1 - Ciemna szarlotka foto
2
Potem wyłożyć osączone cząstki mango i ciemną masę jabłkową.
Krok 2 - Ciemna szarlotka foto
3
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i przykryć jabłka.
Piec w 180 C około 45 minut.
Krok 3 - Ciemna szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak