Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęce kotleciki z oscypkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina 0,5 kg
oscypek 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cebula 0,5 szt
jajko 1 szt
sól i pieprz 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: cielęce kotleciki z oscypkiem

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy. Posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - cielęce kotleciki z oscypkiem foto
2
Następnie kroimy mięso na drobne kawałki. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Krok 2 - cielęce kotleciki z oscypkiem foto
3
Dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę krojoną i przyprawy. Oscypka trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - cielęce kotleciki z oscypkiem foto
4
Z powstałej masy formujemy kotleciki.Panierujemy je w bułce tartej.
Krok 4 - cielęce kotleciki z oscypkiem foto
5
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie zalewamy kotleciki jedną szklanką wody. Przykrywamy przykrywką i dusimy aż do odparowania wody.
Krok 5 - cielęce kotleciki z oscypkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak