Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rogalikami i masą kawową
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce 25/36. Zimy przekrawamy na 2 części.
Rogaliki:
Drożdże lekko podgrzewamy, mieszamy ze śmietaną i cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki, soli i rozpuszczonych drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce. Rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę czekolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol.
Masa cytrynowa:
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, do ubitych dajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja