Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto które dzisiaj polecam to połączenia rabarbaru i jabłek. Ciasto smaczne i wilgotne, zaskoczyło pysznym smakiem moich bliskich.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka 200 gramów
masło zimne 200 gramów
proszek do pieczenia 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 195 gramów
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta

dodatkowo;

rabarbar 400 gramów
jabłka 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
białko 2 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 125 gramów
migdały siekane 2 łyżki

Porada

Owoce mocno odcisnąć z nadmiaru soku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Oddzielić białka od żółtek.
Białka odłożyć do lodówki ,natomiast żółtka połączyć z masłem,cukrem pudrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli oraz mąką wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki zagnieść na gładką , jednolitą masę.
Uformować kulę ,zwinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
Rabarbar opłukać ,oczyścić z końcówek i pokroić w kawałki 1- 1,5 cm.
Do pokrojonego rabarbaru dodać ,obrane ,oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dodać cynamon oraz cukier.
Wymieszać i zostawić na 15 minut.
W między czasie tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem ,nakłuć widelcem.
Owoce odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli ,cały czas ubijając dodawać cukier.
Pianę rozłożyć na owocach.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Pod koniec pieczenia ciasto posypać kawałkami migdałów.
Po wyjęciu ciasto wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:44
dobre sezonowe ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak