Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mieszanką keksową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
masło 10 dag
mleko 50 ml
cukier 10 dag
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
mieszanka keksowa 5 dag
sól szczypta

Pozostałe produkty

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mieszanką keksową

Kroki postępowania

1
Masło z połową cukru utrzeć na pianę dodając po 1 żółtku
Krok 1 - Ciasto z mieszanką keksową foto
2
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do powstałej masy ucierając dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.
Krok 2 - Ciasto z mieszanką keksową foto
3
Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Krok 3 - Ciasto z mieszanką keksową foto
4
Do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy i skórkę kandyzowaną.
Krok 4 - Ciasto z mieszanką keksową foto
5
Mieszankę keksową obtoczyć w łyżce mąki, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto z mieszanką keksową foto
6
Tak przygotowane ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej o wymiarze 32/8 cm. Piec w temp 170 stopni około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą i posypać wiórkami kokosowym.
Krok 6 - Ciasto z mieszanką keksową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak