Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą truskawkową
Masa truskawkowa:
90 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
1i1/4 szkl. wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe,
szkl. cukru.
Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić.
Śmietana:
1/2 l śmietnaki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2op. śmietan-fixu,
60g herbatników,
50g gorzkiej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Herbatniki oraz czekoladę zmiksować w blenderze. Posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.