Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem:

masło lub margaryna 20 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 pełne szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
brzoskwinie w syropie 5 połówek

Pianka:

galaretka cytrynowa 1 sztuka
gorąca woda 250 mililitrów
śmietana kremowa 30% 250 mililitrów
cukier puder ewentualnie do smaku

Dodatkowo:

czekolada mleczna 5 dag
biała czekolada 5 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy. Blaszka około 24 cm 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką.

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.

4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:18
Na pewno jest pyszne.
bietka 07.05.2018 11:31
Pyszne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak