Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jeżynami, malinami i kruszonką cynamonową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 170 gram
masła 170 gram
cukier brązowy 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłko 1 sztuka
jajko 2 sztuki
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
jeżyny 140 gram
maliny świeże 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jeżynami, malinami i kruszonką cynamonową

(zmodyfikowany przepis z bloga thesunstalker)
(okrągła forma (22-cm) wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą)

W misce wymieszaj palcami mąkę, masło oraz cukier trzcinowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tak, aby powstały drobne okruchy. Odłóż do małej miseczki 5 łyżek tej mieszanki, a następnie wymieszaj z cynamonem oraz brązowym cukrem. Całość powinna stworzyć kruszonkę.


Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i wymieszaj z jajkami, skórką cytrynową oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość przełóż do miski z mąką, masłem, cukrem, a następnie wymieszaj lekko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj jeżyny i maliny i delikatnie przemieszaj.

Przełóż ciasto do foremki, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę 10 minut - 1 godzinę 20 minut. Po 50 minutach skontroluj czy ciasto nie przypiekło się zbytnio na wierzchu, a jeśli już brązowieje, przykryj luźno folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.10.2012 21:10
idealny przepisik :) uwielbiam taki skład :)
adelajda 14.10.2012 20:49
super !
Konczi 14.10.2012 19:28
mniam
Mati3 14.10.2012 19:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak