Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jeżynami, malinami i kruszonką cynamonową
(okrągła forma (22-cm) wysmarowana tłuszczem i oprószona bułką tartą)
W misce wymieszaj palcami mąkę, masło oraz cukier trzcinowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tak, aby powstały drobne okruchy. Odłóż do małej miseczki 5 łyżek tej mieszanki, a następnie wymieszaj z cynamonem oraz brązowym cukrem. Całość powinna stworzyć kruszonkę.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i wymieszaj z jajkami, skórką cytrynową oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość przełóż do miski z mąką, masłem, cukrem, a następnie wymieszaj lekko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj jeżyny i maliny i delikatnie przemieszaj.
Przełóż ciasto do foremki, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę 10 minut - 1 godzinę 20 minut. Po 50 minutach skontroluj czy ciasto nie przypiekło się zbytnio na wierzchu, a jeśli już brązowieje, przykryj luźno folią aluminiową.