Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gruszkami w syropie
1. Upiec biszkopt z 5 jaj: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
2. Gruszki odcedzić, pokroić w paski.
3. 1 szklankę soku z gruszek zagotować, a w drugiej wymieszać 2 budynie i żółtko. Ugotować jak budyń z paczki. (jeśli nie ma tyle soku - uzupełnić wodą)
4. Pokrojone gruszki ułożyć na upieczonym przestudzonym biszkopcie.
5. Na ułożone gruszki wylać ugotowany ciepły budyń. Wygładzić dokładnie nożem, tak aby przykryć budyniem gruszki.
6. Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
7. Na zimnym budyniu ułożyć rozsmarować masę. Polać z wierzchu polewą.
8. Polać z wierzchu polewą.