Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z fantą
4 jajka
250g cukru
250g mąki
2 łyżeczki proszku
125ml oleju
150ml fanty ( napój gazowany )
olejek cytrynowy
800ml śmietanki 36 % w kubeczku
cukier do smaku
brzoskwinie lub gruszki
jajka ubijamy z cukrem na puch
dodajemy olejek i powoli olej na zmianę z fantą
na koniec mąkę z proszkiem delikatnie wymięszać :)
ciasto wychodzi wyskokie więc je przekrajamy
smarujemy cieniutko ,ubitą śmietaną pierwszą część, następnie
rękawem cukierniczym wyciskamy dookoła śmietankę na ok 3cm szerokości
od brzegu , potem układamy brzoskwinie i gruszki , następnie kolejny pierścień ze śmietany i znów owoce, na to dajemy drugą część ciasta , na wierzch cieniutko smarujemy śmietaną układamy owoce i dekorujemy według uznania
ciasto jest pyszne lekkie i pachnące ;)