Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z dziurami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT JASNY

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

BISZKOPT CIEMNY

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżka

MASA

mleko 2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 1 sztuka
budyń waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

galaretka cytrynowa 1/2 opakowania
galaretka truskawkowa 1/2 opakowania

POLEWA

margaryna 6 dag
woda 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dziurami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT JASNY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec na wolnych obrotach dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do miski.
Krok 1 - Ciasto z dziurami  foto
2
Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Ciasto z dziurami  foto
3
BISZKOPT CIEMNY: przygotować tak samo jak biszkopt jasny, dodając do mąki i proszku kakao i NIE przekrawać wzdłuż na pół po upieczeniu. Zrobić szklanką 6 dziur na cieście.
Krok 3 - Ciasto z dziurami  foto
4
MASA: 1,5 szklanki mleka zagotować, w reszcie wymieszać z cukrem wanilinowym, mąką i budyniami oraz żółtkiem. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Odstawić po zagotowaniu do zimna, a potem ostudzony budyń wymieszać z utartą margaryną i cukrem. Na biszkopt jasny (połowę) wyłożyć połowę masy.
Krok 4 - Ciasto z dziurami  foto
5
Przykryć ciemnym biszkoptem z dziurami. Do dziur wlać pomału tężejące galaretki. Odstawić aż galaretki stężeją.
Krok 5 - Ciasto z dziurami  foto
6
Przykryć pozostałością masy. Nałożyć drugą część jasnego biszkopta.
Krok 6 - Ciasto z dziurami  foto
7
POLEWA: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i zagotować. Polać po placku. Smacznego.
Krok 7 - Ciasto z dziurami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.09.2014 16:24
U mnie to ciasto ma powodzenie, jest pyszne;)
Rysia 09.09.2014 14:42
mirosława4, Kiedy przeczytasz cały opis to się wyjaśni.Ciekawe ciasto.
mirosława4 09.09.2014 12:01
a czemu z dziurami ? apetyczne :)
dodi 09.09.2014 11:48
ale pysznie wygląda
AGNIESZKA144 09.09.2014 11:15
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak