Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czerwonymi winogronami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj upiekłam ciasto z winogronami ciemnymi przypominające borówkę amerykańską. Takie winogrona zebrałam na mojej działce. Tak mocno obrodziło, że postanowiłam upiec ciasto.  Ciasto wyszło bardzo smaczne, pulchne, miękkie i szybko znikło z talerza.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 3 szklanki
cukier 1.5 szklanki
masło/margaryna 1 opakowanie
jajko 7 sztuk
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

winogrona czerwone 600 gramów
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Porada

Szklanka o pojemności 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czerwonymi winogronami

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na przemian z żółtkami.

Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem.

Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 28x37 cm.
Rozłożyć oczyszczone winogrona i piec w temperaturze 200°, 50 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak