Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czekoladowym musem
2. Mus czekoladowy: przygotuj kąpiel wodną, na garnek z wodą ustaw miskę, podgrzej wodę, do miski połam czekolady i rozpuść je. Odstaw by całkowicie ostygły. W misce ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj cukier puder i powoli miksuj, dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Na koniec ubijania cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną czekoladę. W miseczce, w 4 łyżkach zimnej wody, namocz żelatynę. Po 10 minutach przełóż taką napęczniałą żelatynę do garnuszka i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu czekoladowego, wymieszaj razem a całość przelej do miski z musem.
3. Gotowy mus wylej na biszkopt i wyrównaj, mus powinien w całości zakryć biszkopt. Na wierzchu połóż połówki moreli. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki, by mus całkowicie zastygł.
4. Połowę galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą wylej na zastygły mus i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.