Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem i rodzynkami
Kroki postępowania
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Masa budyniowa:
Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu czekoladowego, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta.
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji.
Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*.
*Ciasto jest dość rzadkie
Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach:
ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.
* przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy je cukrem pudrem przygotowanym ze szczyptą kurkumy.
Życzę smacznego! :)