Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem Babci Stefki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
margaryna 1/2 kostki
śmietana wiejska 200 ml
amoniak 3 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 2,5 szklanki
jajko 3 szt
cukier 1 szklanka
budyń cytrynowy 1 opakowanie
budyń malinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem Babci Stefki

Masło i margarynę posiekać nożem.
Śmietanę wylać na miseczkę, dodać amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Zagnieść ciasto z mąki, jajek, cukru i śmietany.
Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować je dość cienko. Wyłożyć na trzy wyłożone papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 20 minut.
Przygotować według przepisu na opakowaniu budynie. Przełożyć placki gorącym budyniem - jedną warstwę cytrynowym i jedną malinowym.
Wierzch można posmarować bitą śmietaną i posypać pokruszonym, kruchym ciastem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 28.09.2013 20:57
moja babcia Stasia też taki robiła - uwielbiałam go :)
fotoviderek 03.04.2013 10:13
Pyszne ciasto, mniam, mniam :)
Kulinarna Ja 01.04.2013 17:52
ale smakowite :D
Monika58 01.04.2013 10:52
smaczny placek
magdziorka6 01.04.2013 10:00
słodziutkie i pyszne
gosia1988 31.03.2013 21:08
super ciasto
Megg 31.03.2013 20:47
ciasto wygląda wyśmienicie :)
Zdzisław 31.03.2013 19:30
bardzo smaczne ciasto
ewka1978 31.03.2013 19:09
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak