Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiewiórka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto wiewiórka swoją nazwę zawdzięcza pięknemu kolorowi, który zbliżony jest do umaszczenia zwierzątka od którego wzięło swoją nazwę. W składzie tego ciasta znajdują się same pyszności, które tworzą wspaniały efekt na talerzu. Koniecznie wypróbujcie. 

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
cukier brązowy 1 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
olej 1/2 szkl
rodzynki 1/2 szkl
wiórki kokosowe 1/2 szkl
jabłka 3 szt
jaja 6 sz
orzechy włoskie 1 szklanka
żurawina suszona 1 garść
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Porada

Zamiast orzechów włoskich można użyć innych, np. laskowych lub migdałów. Można dodać je w dowolnych proporcjach.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka to pyszna i urocza w swojej nazwie propozycja deserowa, która pełna jest korzennego aromatu i niezwykłego smaku. Dodatkami w tym cieście są chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i żurawina, które w połączeniu z cynamonem tworzą świetną propozycję do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbujcie!

1. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem.

2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Jaja utrzeć z cukrem aż zrobią się białe, dodać mąkę, wymieszać, dodać olej i znowu wymieszać.

4.Następnie dodać jabłka i lekko zsiekane bakalie i delikatnie wymieszać.

5. Piec ok 40 min w temp 190 st. lub do tzw. suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem lub zrobić polewę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 26.12.2013 06:06
też je robię jest pyszne ale przekładam je kremem karpatkowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak