Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Turban Sułtana"
Ciasto filo (5 arkuszy) wyjmujemy z opakowania a masło roztopić.
Cukier z wodą i korą cynamonu umieścić w garnku i zagotować.
Dodajemy sok goździki zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Orzechy posiekać i włożyć do miski dodać cukier cynamon i wymieszać.
Na blacie układamy pojedynczo płaty ciasta filo i smarujemy masłem.
Wzdłuż dłuższego boku posypać płat przygotowaną mieszanką z orzechów i cynamonu (około 2 łyżki na płat).
Następnie zwijamy w rulon i skręcamy (tak jak wykręcamy ręcznik lub mokre ścierki - porównanie nie bardzo, ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi). Formujemy coś na wzór ślimaka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na niej wcześniej przygotowane ciacho.
Ciastka można ułożyć ciasno obok siebie, ponieważ nie rosną. Wierzch smarujemy resztą masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.
Pieczemy do momentu uzyskania złoto brązowego koloru około 20-25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Zostawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO