Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tropicana

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
aromat waniliowy kilka kropli

Masa owocowa

sok z granatu 2 szklanki (sok z kartonu)
budyń śmietankowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Pianka

galaretka kiwi 2 opakowania
gorąca woda 2,5 szklanki
bita śmietana w proszku 2 opakowania (Śnieżka)
mleko 400 ml
kiwi 2-3 sztuki

Porada

Puszyste, lekkie ciacho sprawia, że nie można przestać go jeść - polecam wszystkim gorąco!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tropicana

Kroki postępowania

1
Ubijam białka stopniowo dodając cukier - na sztywno.
Krok 1 - Ciasto Tropicana foto
2
Do ubitej piany dodaję po 1 żółtku, mieszam. Następnie wsypuję przesiane mąki oraz kilka kropli aromatu waniliowego - miksuję bardzo krótko. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia!
Krok 2 - Ciasto Tropicana foto
3
Wykładam formę o wym. 36 x 25cm papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Piekę biszkopt ok. 35-40min. w temp. 180st. C, następnie wyjmuję gorący i rzucam 2 razy na podłogę z wysokości kolan, wstawiam do wyłączonego piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Robię tak od lat, ciasto jest wtedy idealnie równe, na podłogę kładę ściereczkę.
Krok 3 - Ciasto Tropicana foto
4
Masa owocowa: do miseczki wlewam 1 szklankę soku granat (z kartonu), dodaję budyń oraz sypką galaretkę (smak dowolny, ważne, aby była czerwona lub różowa) - wszystko dokładnie mieszam. Drugą szklankę soku gotuję w garnku.
Krok 4 - Ciasto Tropicana foto
5
Do gotującego się soku przelewam zawartość miseczki i cały czas mieszając czekam, aż zgęstnieje (trwa to chwilę dłużej niż przy budyniu). Gorącą masę przelewam prosto na ostudzony biszkopt, czekam, aż przestygnie i wstawiam do lodówki. W lodówce masa jeszcze bardziej stężeje.
Krok 5 - Ciasto Tropicana foto
6
2 galaretki kiwi rozpuszczam w 2,5 szklanki gorącej wody i czekam, aż zaczną tężeć. Ubijam Śnieżki w 400ml zimnego mleka na puszystą masę, następnie dodaję tężejące galaretki i wszystko dokładnie miksuję.
Krok 6 - Ciasto Tropicana foto
7
Przelewam masę na warstwę owocową, wstawiam do lodówki, następnie dekoruję.
Krok 7 - Ciasto Tropicana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 22.03.2015 08:02
bardzo efektowne ciasto:) przepis porywam do inspiracji:)
Zdzisław 21.03.2015 20:41
takie słodkości bardzo lubię zjeść
wyattearp 21.03.2015 20:21
smacznie wygląda
Adamorek 21.03.2015 19:55
ciekawy kremik
luna76 21.03.2015 19:14
pięknie wygląda !!! :)
Anna169Hosz 21.03.2015 18:58
OOOOOOOOoooooo tez chce takie pyszne ciasto:)
cukiereczek 21.03.2015 18:22
aż ślinka leci od tak apetycznego ciasta
ada.la 21.03.2015 17:43
fajny pomysł
gosia1988 21.03.2015 17:35
super wygląda
Grazyna0211 21.03.2015 17:30
fajny pomysł
jagoda5913 21.03.2015 17:22
Pięknie wygląda :-)
caralajna 21.03.2015 17:00
FAJNIE WYGLĄDA
Iwusia 21.03.2015 16:57
idealne na wiosnę :)
Smaczna_B 21.03.2015 16:46
Wspaniałe!
Justi2401 21.03.2015 16:15
Bardzo ładnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak