Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Snickers

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna tortowa 130 gram
cukier biały 180 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mielone migdały 100 gram
Krem:
mleko 400 mililitrów
budyń waniliowy 1 opakowanie na 500ml mleka
masło miękkie 100 gram
poncz
likier amaretto
Polewa:
kajmak 250 gram
mleko 100 mililitrów
masło 80 gram
orzeszki ziemne 200 gram
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snickers

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni, tortownicę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a ścianki posmarować masłem.


Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać cukier, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Do ubijanej masy stopniowo dodawać żółka po jednym, a na sam koniec stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami.

Jednolite ciasto wlać do tortownicy, wstawić ją do piekarnika i podwyższyć temperaturę do 160 stopni. Piec biszkopt około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka), po czym od razu wyjąć go z piekarnika i zrzucić tortownicę z wysokości około 40 centymetrów. Od razu wyjąć biszkopt na kratę, by ostygł.


Krem:

Od porcji mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę mleka zagotować w garnuszku z cukrem, a kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić budyń, by całkowicie wystygł - do temperatury pokojowej.

Kiedy tak się stanie budyń zmiksować mikserem, dodać masło i zmiksować na gładką masę.


Polewa:

W garnuszku zagrzać mleko z masłem, dodać kajmak i mieszać, aż wszystko całkowicie się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Dodać orzeszki, zamieszać i odstawić garnek w chłodne miejsce, by masa przestygła.

Kiedy stężeje posmarować nią wierzch ciasta.


Złożenie ciasta:

Wymieszać herbatę z Amaretto w dowolnych proporcjach (w wersji dla dzieci ograniczmy się do herbaty).

Biszkopt przekroić na pół w poziomie, dzieląc go na dwa blaty. Spodni blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu i nasączyć go ponczem. Wierzchni blat obrócić do góry nogami i również go nasączyć.

Na blat spodni równomiernie rozłożyć krem i przykryć wierzchnim blatem. Krem na bokach wyrównać. Wierzch ciasta pokryć polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 01.04.2013 08:42
moje ulubione ciasto
-Natka- 30.09.2012 11:29
cudowne ciasto!
MalgorzataG 29.09.2012 22:24
Ciekawy przepis.
biatriss 29.09.2012 22:07
suuuper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak