Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słonecznikowiec
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Przekroić biszkopt na pół. Spód biszkoptu nasączyć kawą rozpuszczalną.
2. Na patelni rozpuścić margarynę, wlać mleko, dodać cukier i wsypać słonecznik. Chwilkę podsmażyć. Następnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec 15 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
3. Całą puszkę masy kajmakowej utrzeć z 1,5 kostki margaryny.
4. Śmietanę ubić z dwoma opakowaniami śmietan-fixu i 3 łyżeczkami cukru pudru.
5. Układać kolejno:
- 1/2 nasączonego kawą biszkoptu
- 1/2 masy krówkowej
- 1/2 słonecznika prażonego
- ubita śmietana
- 1/2 biszkoptu
- 1/2 masy krówkowej
- 1/2 słonecznika