Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
cukier 4 łyżki

Krem czekoladowy

czekolada deserowa 100 g
śmietana 30% 330 ml
fix do śmietany 1 opakowanie
cukier puder 1,5 łyżki

Masa cukrowa

woda 1/4 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier puder 40 dag
aromat pomarańczowy kilka kropel
barwnik spożywczy czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta.

Masa cukrowa:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna. Jeżeli uznamy, że taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru. Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy. U góry foremką odznaczamy serduszko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 22.01.2017 20:01
walentynki się zbliżają. Muszę zapamiętać przepis ;)
paniusiaewa 24.12.2016 19:30
Będzie dobre na walentynki.
Ada-Gaba 02.12.2016 22:57
wygląda znakomicie
Klausia 02.12.2016 17:30
dobre ciasto
Futka 29.11.2016 12:34
Pyszne i urocze ciasto :)
VioletoweKucharzenie 29.11.2016 11:42
Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak