Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pijak
Następnie dodajemy do niej powoli żółtka (wciąż ubijając), dodajemy cukier, bierzemy łyżkę i delikatnie mieszając dodajemy kolejno mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.
Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tyle że w 0,5 litra mleka rozpuszczamy oba budynie.
Po ostudzeniu dodajemy masło i miksujemy na jednolity krem.
Wykładamy masę na ciasto.
Biszkopty moczymy w wódce rozcieńczonej z wodą (1:1).
Układamy na krem.
Robimy polewę, najpierw rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści (aby sobie ułatwić to zadanie, dodajemy mleko), to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. Po przestudzeniu polewamy biszkopty wyłożone na cieście.