Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo - karmelowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dag
cukier 3/4 szkl
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
margaryna 20 dag
mleko 3 łyżki
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt

Warstwa orzechowa

margaryna 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
orzechy włoskie 10 dag
orzeszki ziemne 10 dag

Dodatkowo

mleko 3,2% 2 szklanki
kajmak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo - karmelowe

Kroki postępowania

1
Przesiana mąkę pszenna wkładamy do miski i dodajemy do niej pokrojona na kawałki margarynę, jaja z żółtkami oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy je razem do momentu aż będzie jednolite.
Krok 1 - Ciasto orzechowo - karmelowe foto
2
Wyrobione jednolite ciasto dzielimy na trzy części. Każdą częścią wylepiamy blaszkę
Krok 2 - Ciasto orzechowo - karmelowe foto
3
W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy miód oraz cukier a na samym końcu pokrojone na kawałki orzechy. Smażymy kilka minut. Gotową polewę wlewamy na jedna z blaszek z ciastem.
Krok 3 - Ciasto orzechowo - karmelowe foto
4
Każdą warstwę ciasta pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu układamy na jednej z nich budyń ugotowany na mleku, następnie układamy drugi blat na którym układamy kajmak, a na wierzchu układamy ciasto z orzechami.
Krok 4 - Ciasto orzechowo - karmelowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.01.2017 11:13
dla mnie pycha :-)
mirosława4 04.01.2017 10:21
smaczne ciasto
magduś83 04.01.2017 09:55
Naprawdę warto :)
adam1f 04.01.2017 06:59
świetne ciasto warte spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak