Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto nieład artystyczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt grecki 1 litr
twaróg 250 gram
galaretka ametystowa 1 sztuka
galaretka rubinowa 1 sztuka
galaretka szafirowa 1 sztuka
galaretka turkusowa 1 sztuka
ciastka maślane 300 gram
masło 150 gram
kakao 2 łyżeczki
czekolada gorzka 1 sztuka
mleko 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto nieład artystyczny

Ciastka zgniatamy za pomocą wałka. Dodajemy kakao i mieszamy. Masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno oraz boki tortownicy (średnica 23 cm). Twaróg ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i łączymy w jogurtem. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Masę jogurtowo-serową dzielimy na 4 równe części. Powinno wyjść mniej więcej po 250 ml. Do każdej dolewamy zimną ale płynną galaretkę. Wstawiamy wszystkie masy do lodówki na kilka minut aż częściowo stężeją. Przelewamy je do tortownicy na przemian. Po dwie duże łyżki masy każdego koloru. Z powodu częściowego stężenia nie będą ładnie się rozprowadzały, więc musimy co jakiś czas delikatnie potrząsać tortownicą. Na koniec równamy wierzch łyżką. Wstawiamy do lodówki.Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Wylewamy na sernik. Zostawiamy na noc w lodówce. Dekorujemy białymi gwiazdkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.07.2015 13:21
na pewno smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak