Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto niedzielne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3 szklanki
cukier 0,75 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
margaryna palma 1 kostka
mleko skondensowane 1 puszka
śmietana 30% 0,5 litra
śnieżka 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
herbatniki 1 duże op
dżem z czarnej porzeczki 1 op
Biszkopt 1 z 4 jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto niedzielne

Pieczemy biszkopt z 4 jaj.
Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy na gotujące się mleko. Studzimy. Miksujemy z margaryną.
Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka, zalewamy wodą (musi całkowicie przykrywać puszkę) i gotujemy 2,5 h. Przed otwarciem studzimy (można użyć gotowej masy krówkowej).
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody(ok 4 łyżki), śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy żelatynę.
Przekładamy: Biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, dżem, bita śmietana z żelatyną. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.01.2013 09:47
świetnie się preZentuje
Dorian 29.09.2012 22:27
pieknie wyglada
Adamorek 31.08.2012 22:46
rewelacyjne na niedziele
Renata22 11.08.2012 22:45
jakie wysokie! coś niesamowitego! :) piekne ciasto;)
Renata22 11.08.2012 22:45
jakie wysokie! coś niesamowitego! :) piekne ciasto;)
Renata22 11.08.2012 22:45
jakie wysokie! coś niesamowitego! :) piekne ciasto;)
Aneta41 10.08.2012 22:33
rewelacja!
Konczi 10.08.2012 22:18
wow co za ciacho !!!! wygląda niedzielnie :)
niedozywiona 10.08.2012 22:11
ach, nie tylko w niedzielę bym zjadła takie pyszne, grube ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak