Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodownik "Czeskie"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 450 g
cukier 150 g
jajko 2 szt
masło 5 dag
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Masa

mleko 1 l
kasza manna 8 łyżek
cukier 4 łyżki

Polewa

masło 5 dag
biała czekolada 1 tabliczka
orzechy posiekane do posypania

Dodatkowo

powidła śliwkowe do posmarowania

Porada

Ciasto jest najsmaczniejsze gdy podamy je za 2-3 dni a nawet dłużej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodownik "Czeskie"

Kroki postępowania

1
Masło i miód rozpuścić. Następnie ostudzić
Krok 1 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
2
Jajka ubić z cukrem
Krok 2 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
3
Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, oraz rozpuszczone masło z miodem oraz ubite jajka z cukrem. Zagnieść i wyrobić ciasto
Krok 3 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
4
Podzielić na 4 równe części
Krok 4 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
5
Każdą część wyłożyć na blaszce. U mnie to okrągła większa tortownica.
Krok 5 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
6
Każdy placek upiec w piekarniku w temp 180st przez ok 8-10min tak aby było rumiane ale nie przypalone.
Krok 6 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
7
Do garnka wlać mleko cukier i kaszkę. Cały czas mieszać żeby nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gęsta a mleko się zagotuje wyłączyć i ostudzić. Podzielić na 3 części (najlepiej wlać sobie do 3miseczek wtedy będziemy mieć pewność że będzie po równo)
Krok 7 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
8
Pierwszy placek włożyć spowrotem do tortownicy. Można polać ponczem żeby ciasto było bardziej miękkie ( u mnie to była herbata z cytryną)
Krok 8 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
9
Ciasto posmarować powidłami
Krok 9 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
10
Następnie masą grysikową, i tak kolejne warstwy
Krok 10 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
11
W rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę i rozpuścić.
Krok 11 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto
12
Czekoladę posypać orzechami.
Krok 12 - Ciasto miodownik "Czeskie" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 03.01.2016 13:36
Zgadzam się ciasto najlepiej smakuje jeśli odbije i przestoi dwa dni
pestka 25.12.2015 21:38
bardzo smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak