Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marcinek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1 kg
margaryna 250 gram
cukier 100 gram
jajko 3 sztuk
cukier waniliowy 1 paczka
śmietana 18 proc 250 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa

śmietana 18 proc 1 l
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marcinek

Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy śmietanę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz sodę. Zagniatamy ciasto. Podzielimy ciasto na 10 równych części. Każdy placek rozwałkowujemy i pieczemy w ok. 200 st.C. na lekko złoty kolor.

Wszystkie składniki masy ubijamy na sztywno.
Przekładamy każdy placek masą. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Gotowe ciasto pozostawiamy na 24 godziny aby placki nasiąkły masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak