Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe-strucla

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1 kg
drożdże 5 dkg
jajko 5
cukier kryształ 1 szkl
śmietana kwaśna 1/2 szkl
mleko 2% 3/4 szkl
margaryna 1
sól szczypta
masa makowa
mak 1 kg
cukier 20 dkg
margaryna 10-15 dkg
jajko 3
miód 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe-strucla

Drożdże rozpuścić ze śmietan. Margarynę roztopić. Następnie jajka ubić całe z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dać drożdże,roztopioną margarynę,cukier i jajka,wyrobić ciasto i zostawić na noc lub kilka godzin. Mak z parzyć , zemleć 2 razy, Do maku dodajemy żółtka, margarynę stopioną,miód a na koniec pianę ubitą z białek.Na drugi dzień ciasto podzielić, pokroić na prostokąt dać na środek masę makową i zwinąć w rulon za pomocą czystej ścierki. Ciasto ma wyrosnąć. I piec ok 45 minut w 180-190 stopni w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysia12 12.10.2014 17:01
lubię takieee
JOANNA16 27.10.2013 11:41
uwielbiam takie makowce
sylwiusia055 22.04.2013 21:22
uwielbiam takie
gusia1000 21.04.2013 21:45
Tylko takie robić.
Magda24 21.04.2013 18:31
dobra, dużo maku
halina17 21.04.2013 18:16
Uwielbiam ciasta z makiem.
Megg 21.04.2013 17:32
przepyszny makowiec
agnieszka214 21.04.2013 17:26
lubei mak bardzo pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak