Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kwiatek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 25 dag
cukier 25 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 5 szt
cynamon 2 łyżeczki
krem czekoladowy 3 łyżki
mąka pszenna 23 dag
mleko 3-4 łyżki
orzechy laskowe 10 dag

Dekoracja

cukier puder 25 dag
barwnik spożywczy do ciast
perełki cukrowe
pisak cukrowy
kolorowe cukierki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kwiatek

Masło utrzeć na kremową masę z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodać krem czekoladowy i cynamon. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy maślanej, stopniowo dodawać mleko i orzechy zmielone, utrzeć na jednolitą masę. Tortownicę natłuścić, wysypać mąkę i napełnić przygotowanym ciastem. Piec przez około 50 minut w temp 170-190stC. Gorące ciasto ostrożnie wyjąć na deskę kuchenną, ostudzić. Z kawałka kartonu wyciąć kwiatek, odpowiadający rozmiarowi tortownicy. Szablon ułożyć na cieście, ostrym nożem powycinać płatki. Cukier puder przesiać przez sitko, wymieszać z 4-5 łyżkami ciepłej wody i kilkoma kroplami dowolnego barwnika, utrzeć na gęstą masę. Ciasto polukrować boki posypać kolorowymi perełkami cukrowymi. W środku kwiatu ułożyć kilkanaście kolorowych cukierków, posypać perełkami cukrowymi. Pisakiem cukrowym delikatnie obrysować kontury kwiaty, ew zaznaczyć środek, pręciki itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak