Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem wiśniowy 2 słoiki
mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 250 g
jajko 5 jajek
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy
cukier puder 3 łyżki
tłuszcz do formy
sól do smaku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z dżemem

Zimną margarynę należy posiekać, dodać do niej mąkę, cukier zwykły, wbić jajka, dodać aromat i proszek do pieczenia i odrobinę soli, zagnieść ciasto i schować do lodówki na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedna musi być trochę większa. Większą cześć ciasta wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, na ciasto wykładam dżemy wiśniowe a z pozostałej części ciasta robię wałeczki lub paski i robimy na wierzchu kratkę, po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 15.04.2015 20:09
niezłe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak